Počet záznamů: 1  

Beer, Augustin, 1815-1879

  1. Osobní jménoBeer, Augustin, 1815-1879
    Narození Příbram (Česko) - 15.07.1815
    Úmrtí Příbram (Česko) - 08.04.1879
    Místo působení Kladno-oblast (Česko)
    Praha (Česko)
    Příbram (Česko)
    Rakovník-oblast (Česko)
    Banská Štiavnica (Slovensko)
    Belgie
    Německo
    Charakt.Báňský odborník a pedagog.
    ŽivotopisZákladní vzdělání získal v Příbrami. Poté absolvent vyššího tříletého gymnázia v Praze. Odborné znalosti získal na Báňské akademii v Banské Štiavnici, další vzdělání si doplnil ve střední a západní Evropě. Po návratu ze zahraničních studií v r. 1841 jmenován úředníkem c. k. Horního úřadu v Příbrami. - Jako přední odborník v oblasti hlubinného vrtání a důlního měřictví byl v r. 1842 pověřen dohledem při otevírání nových dolů na Rakovnicku a Kladensku. V l. 1842-1849 působil jako první kutební komisař Slánské kutební komise se sídlem v Brandýsku. Zasloužil se o zahájení hloubení dolu Michal, Layer, Kübeck a Thinnfeld. V l. 1853-1863 zastával funkci závodního inženýra na Dole Císaře Františka Josefa I. (Ševčinský důl) na Březových Horách. Od r. 1849 pedagog Vyššího hornického učiliště, které bylo později přejmenováno na c.k. Báňskou akademii, v l. 1875-1879 jejím ředitelem. - Autor odborných knih o hornictví, důlním měřictví a dokumentaci rudných ložisek, např. Erdbohrkunde (1958) aj.
    Klíč.slovageologové * báňští odborníci * učitelé * vysokoškolští pedagogové * odborní publicisté
    CitaceMAJER, Jiří. Přínos Augusta Beera (1815-1879) k hlubinnému průzkumu nerostných ložisek. Podbrdsko, 1997, sv. 4, s. 95-113.
    VELFL, Josef. 190 let od zaražení Ševčinského dolu. Podbrdsko, 2003, sv. 10, s. 237-241.
    Slovník osobností. In Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. IV díl. Praha: Libri, 2004, s. 315.
    Druh soub.Soubor osobních jmen a jmen rodin
    Odkazy (2) - Soubor jmen korporací - regionální památky
    (3) - ČLÁNKY
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.